Alla inlägg under september 2012

Av Elias - 19 september 2012 16:12

Chitra Ganesh ’She: The Question’ Göteborgs konsthall


”Anything with a questionmark is bound to be messy” Detta citat har följt mig sedan jag såg utställningen av Chitra Ganesh. Den följer mig både för att det är så otroligt logiskt och samtidigt för att man sällan tänker på det viset. Allting som inte är fullständigt glasklart är såklart suddigt/messy. Men vad innebär suddigheten, innebär den att man tvunget måste reda ut vad som finns bakom? Att man måste gre i saker och ting för att få en djupare insikt? Eller innebär den helt enkelt att det är just så… messy! För min del innebär den mänsklighet, att alla är vi individer och alla tolkar och tycker vi olika.


Vad jag förstod på mina klasskamraters reaktioner så är jag ganska ensam om att tycka om Chitras verk. Det som tilltalade mig var först de skarpa färgerna, serietidningsintrycket och att kroppsdelar plötsligt kunde växa fram ur ett berg eller en växt. Jag är själv just nu inne på att teckna mycket i bläck och ritar gärna motiv med hybridformer av människa-växt, jag kunde helt enkelt relatera.


                    

                                                                 Mellanlektionskladd i kollegieblocket

 

Flera aspekter av hennes bilder gav mig inspiration och igenkänningsfaktorn var stor vad gäller vissa intryck.


                                                                 

    Känns som att läsa Fantomen                                 Det ÄR tillåtet att blanda material           Sånt här har jag vart inne på att måla, fast snarare

                                                                                                                                      överlappande planeter och månar än rykande meteorer. 


De serietidningsaktiga bilderna som följer på varandra är dock svåra att få grepp om. Är de menade att berätta en sammanhängande historia? När man läser texterna är det svårt att se att det skulle vara på det viset. Även bildernas inbördes ordning är svår att få grepp om vilket gör att det blir ett hopkok av visuella intryck inspirerade av science-fiction och indisk kultur och mytologi, samt intellektuella utrop hämtade från Chitras egna hjärnvindlingar. Är det då nödvändigt att ’förstå sig på’ konsten? På detta svarar jag ett klart nej, det är det inte.


I den videoupptagning som visas om Ganesh och henns konst berättar hon att hon kombinerar serier, asiatisk modern konst och mytologi, något som klart framgår när man studerar hennes verk och förutom tavlor och väggmålning använder hon sig av animation och fotografi. Det verkar dock vid en närmare anblick som att det är de målade bilderna som är hennes viktigaste uttryckssätt vilket också bekräftas av henne själv när hon påvisar att hon vill känna ”handens närvaro i en tid då mycket är digitalt producerat”. Inspirationen hämtas från hennes uppväxt i New Yorks graffiti-kultur och hennes indiska arv. Hon vill visa på maktstrukturer och genusaspekter i samhället och använder ”kroppen som plats för konflikt, kontemplation och förändring”.


I häftet som berättar om utställningen kan man läsa ”I relationen mellan det etablerade och det som faller utanför finns en maktstruktur som återkommande behöver blottläggas och föras upp till ytan.” Kanske är det bundenheten till denna maktstruktur, till det etablerade, som gör att man kan uppleva ett visst obehag i samband med Ganesh starka uttryckssätt?!


För mig som postmodernistisk historiefantast ger utställningen en inblick i den moderna konstens värld, och min egen inspiration tillåts fria tyglar då jag inser att modern konst har inga regler. Konsten är precis som livet, olika för alla. Life is bound to be messy!

Av Elias - 16 september 2012 14:09

Veckan startade med att vi i basgrupperna diskuterade och skrev en rapport om barns bildskapande utifrån kompendiet. Vi kom fram till att den beskrivna utvecklingen i stort sett stämde in på vad vi själva mindes från vår barndom. Vi diskuterade sätt att didaktiskt uppmuntra elevers bildskapande utan att prägla dem utifrån våra egna preferenser, en fråga som vi kom fram till att vi gärna vill diskutera i ett sokratiskt samtal. Själv var jag frånvarande under fredagen men efter att ha läst de andras reflektioner har jag förstått att detta också gjordes vilket är intressant att ta del av.


Tisdagen ägnades åt dataintroduktion där vi lärde oss navigera på HDKs elevstudio. Det är där vi kan spara våra bilder och skapa en portfölj. Så nu ska jag plocka fram mina foton och köra järnet.


Veckans assignment var lite tricky. Att ta en bild som uppenbarligen bryter mot upphovsrättslagen och hitta ett sätt att publicera den ändå... Detta blir delvis en fråga om tolkning: Att publicera den iallafall innebär ju ordagrant att jag kan publicera den olagligt vilket inte är några problem egentligen att utföra. För om jag publicerar den och den fortfarande är olaglig så har jag ju uppenbarligen publicerat en bild som bryter mot upphovsrättslagen. Om jag istället hittar ett kryphål i lagen som innebär att jag kan publicera bilden på ett lagligt sätt innebär ju detta att den inte bryter mot upphovsrättslagen vilket skulle betyda att jag misslyckats med uppgiften. För man kan ju inte bryta mot lagen om man följer den... Fast nu är det ju ganska naturligt att anta att det är meningen att man ska publicera en olaglig bild på ett lagligt sätt eftersom man knappast blir uppmanad av en lärare att bryta mot lagen. Därför löstes uppgiften på tidigare redovisat sätt.    


Torsdagen tillbringades på konstutsällningar. Tillsammans med några klasskamrater var jag först på Konstmuséet där mest tid ägnades åt utställningen av Klara Kristalova. Hennes utställning var uppdelad på två rum där det ena främst visade skisser med tillhörande anteckningar för hennes större skulpturer vilka var utställda i nästa rum. Detta gav mig en insikt i hur konstnärsarbetet kan gå till och att även etablerade konstnärer gör förarbeten innan de, så att säga, sätter igång med huvudmomentet. I anslutning till utställningen fick vi information om att vi kan kan vara med på deras öppna verkstad för vuxna. Denna börjar med en kort introduktion till Kristalovas utställning varpå man sedan själv får skapa. Onsdagen den 17 oktober kommer en öppen verkstad hållas och man är välkommen utan anmälning och betalar endast för det material man använder. 


På Konstmuséet visades också utställningen A,B,Se, en utställning för barn med olika serier    som Ture Sventon och Barna Hedenhös. I ett hörn fanns en mängd olika sorters skor vilka en drös med förskolebarn hade klivit i när vi passerade. Bland annat var där två pojkar i cowboyboots av storlek 43 eller så. Den ena av pojkarna hukade sig i den klassiska western-gunfighter-posen och sa "så här gör dom onda".


 

  

Jag önskar att jag stannat en stund till bara för och lyssna på barnen och se hur de relaterar till olika saker. Pojken med bootsen relaterade ju till exempel boots till vapen och ondska, inte till hästar vilket för mig själv är en viktig del av westernfilmer och även anledningen till bootsens utformning. Detta får mig att fundera över vad man förmedlar med olika symboler.


Eftermiddagen tillbringades på Konsthallen och utställningen "She: The Question" av Chitra Ghanesh. Fullständig redovisning följer i nästa inlägg. Intryck som jag tagit med mig är dock att detta är en utställning som tilltalar mig, men jag har ingen aning om HUR man diskuterar konst.





Av Elias - 16 september 2012 13:52

 


Eftersom namnet på tavlans upphovsman är dolt bryter detta foto mot upphovsrättslagen. Detta löses genom att jag uppger namnet här; tavlan är gjord av Lars Eriksson, även kallad Ljusmålaren.

Av Elias - 12 september 2012 14:06

Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk


http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Lag-1960729-om-upphovsratt-_sfs-1960-729/


Kap 2: Inskränkningar i upphovsrätten

Av Elias - 6 september 2012 19:14





 

När Black Beauty drömmer att han är tillsammans med sina gamla vänner, i slutet av filmen Black Beauty


I början av den här uppgiften ville jag fokusera på scenen med hästarna. Jag behöver dock börja med 'ramen' för att lyckas med perspektivet vilket gjorde att mitt fokus i uppgiften flyttades till hur vinklarna och linjerna skulle avbildas korrekt. När jag gjorde detta låg jag i min soffa (min vanliga tv-tittar-ställning) och tv:n befinner sig som synes uppe i hörnet under taket, något mer utåtvinklad högst upp. Detta gav mig en intressant övning i linjer och jag gick verkligen in för att mäta och jämföra och testa mig fram. Av denna anledning blev själva filmscenen i slutändan mer en idé än en avbildning.



Av Elias - 5 september 2012 20:32

Välj 3 röda föremål och placera på ett farligt ställe


   

3 röda lingon, under min fot... splatt    

Av Elias - 5 september 2012 14:48

Eftersom boken om Sokratiska samtal inte finns tillgänglig i Göteborg ännu har jag laddat ner uppsatsen "Sokratisk metod & Sokratiska samtal" av Daniel Nordström från Stockholms universitet. Den är skriven med Ann Pihlgren som handledare och handlar om misstag som kan uppstå i sokratiska samtal. För att kunna diskutera detta beskriver han först vad sokratiska samtal är och hur de går till.


Uppsatsen finns på:

http://www.kunskapskallan.com/wp-content/uploads/2011/09/Sokratiska-samtal-och-sokratisk-metod-Daniel-Nordstr%C3%B6m.pdf 

Av Elias - 5 september 2012 13:41

Jag har bara haft mitt nuvarande namn i 2 månader. Innan hade jag ett typiskt tjejnamn som jag aldrig varit bekväm med, och efter många år med depressioner och känsla av missanpassning har jag kommit fram till varför... Jag är transsexuell FtM (female to male).


Jag känner mig som en kille men råkade födas med en tjejkropp. För att få bli den jag alltid känt att jag är har jag börjat en utredning för att göra en könskorrigering (eller könsbyte som många säger). Av den anledningen kommer jag ibland vara frånvarande eftersom jag ska till Alingsås och träffa psykologer och läkare och en del annat.


Jag vill bli refererad till som han och honom. Jag har inga problem med att svara på frågor, så länge man håller det ovanför midjan så att säga ;-) och på RFSL:s sida www.transformering.se kan man läsa allmän information om trans*personer, komma-ut-berättelser och info för närstående och liknande...


/Elias

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
<<<
September 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards